fredag 11 december 2009

Medseglare, idéfrände och barndomskamrat.

Christer Zetterbjörk, f.d. antikhandlare med marin framtoning, har seglat hela sitt liv. Efter det gemensamma båtägandet med mig, skaffade han en E-kanot, därefter folkbåt. Han bodde i Stockholm ombord på Vega av Bergkvara under 2 år. Vega var en jakt-riggad träbåt från 1914. Numera övergiven på Kanarieöarna.
"Valkyria", en lotsbåt byggd i Bergkvara blev nästa ögonsten. Den användes flitigt under 10 år.
Christer bor sedan 2008 på sin nuvarande båt, Nauticat 44, på Varvsholmen i Kalmar.
Christer och jag har känt varandra sedan 12-års åldern och har under de senaste 55 åren bara träffats sporadiskt. Förvåningen var därför stor när vi hamnade bredvid varandra på Varvsholmen med var sin segelbåt.
Efter att jag berättat om mina seglarplaner till Medelhavet, och att Christer hade samma planer, var saken klar!
I april seglar vi!

tisdag 1 december 2009

Båten kompletteras vintern 2009-10


Christer och jag seglade ner s/y SeaMe första veckan i oktober till Schleswig, Tyskland, där hon skall utrustas med livflotte, spirbom, däcksband för säkerhetslina, IPERB, landgång mm. Ett nytt badrumsskåp skall tillverkas till aktra toaletten. Hon får ligga kvar hela vintern i Wikinghafen under bevakning av Hafenmeister Klaus Sager.

Seglingen till Schleswig tog 4 dagar, de första 2 dagarna var det hård motvind så det blev motorgång till Åhus med övernattning i Karlskrona. Från Åhus hade vi kryss och halvvind till Simrishamn där vi bunkrade diesel och mat. Sedan blev det en härlig nattsegling till Klintholm på Mön, anlöpte kl 02 i strilande regn i en fullbelagd marina, vi lyckades dock lirka in oss längst in bland pålarna. Snabb avgång 07.30 dagen efter, först hård vind sedan avtagande med sol och 20 plusgrader! Härlig ankomst till Rödby, en trist hamn för färjor och arbetsbåtar.
Morgonen efter upptäcker vi vatten i kölsvinet och under motorn, felsökning i 2 timmar, kollade alla slanganslutningar, hittar till slut att slangen till blandaren på handfatet sitter löst. Sprutar vatten varje gång man öppnar kranen. Lätt fixat.
Efter mycket torkande sätter vi segel kl 10. Utanför hamnpiren blåser det 12-15 m/s, krumma höga vågor, kändes att man ville gå in igen, men ett par rev gjorde susen, skumpigt men stabilt. Efter kursändring får vi halvvind, bra fart till Bagenkop på Langelands sydspets, fräsch marina, ser ut som en kurort. Kvällen bjuder på stiltje och kvällsol. Vi får flera timmars gratisunderhållning på hur man INTE förtöjer vid pålar!

Nästa dag anlöper vi Schlei-fjorden som är 24 M lång, lägger till i Wikinghafen kl 15.
På eftermiddagen kommer Maggan och Jojje för att hämta hem oss med min bil.
De stannar över natten efter en kväll på restaurangen i tornet. Mycket trevligt!

Nu känns det att det börjar närma sig, äventyret alltså, i april 2010 bär det av!!!

Sista genrepet, Västindien 2009



Västindien är väldigt speciellt, alltid 27 grader varmt, även i vattnet, Det blåser alltid NO, ca 10 m/s, både dag och natt. Ofta uppstår sk squall, lokala lågtryck med ösregn och hårda vindar på 15-25 m/s.
Vi utgick från Martinique och seglade till St Lucia, Soufriere, Bequia, St Vincent, Mustique, Tobago Cays, Mayreau, Union Island, Canouan och Palm Island. Det blev 2 veckor med tuff segling, utan skydd för öarna, blev atlantvågorna 3-4 m höga. Här gäller det att styra rakt upp för vågen och surfa snett ner, mycket rattande blev det!
Tyvärr var båten, en nästa ny Beneteau Oceanis 50, inte i bästa skick. Elverket var ur funktion vilket medförde att huvudmotorna var tvungen att köras 4-5 timmar varje dag. Man ligger alltid på svaj och måste vara självförsörjande med el. Det gäller även vatten. Det är ont om bunkringsplatser och kvalitén är mycket ojämn, så man måste tillverka sitt eget vatten, och en watermaker drar mycket ström!
Efter dessa år med charterseglingar är det dags att sätta planerna i verket för det stora äventyret att segla till Medelhavet med egen båt!