fredag 23 april 2010

Vårkänning i Den Helder
Fredag 23 april 2010

Starten går redan kl 06.15, två trötta varelser gör vad de ska för att komma iväg. Snart ser man soluppgången, det blir belöningen.

Anledning till den tidiga avgången är tidvattnet. Går man mot blir det 4,5 knop, går man med blir det 9 knop, inget tvivel vad man väljer.

Redan kl 11 lägger vi till i Den Helder, trivsam marina med trevliga engelsk-talande holländare. Här finns det som behövs, vatten, el, diesel och fina duschar. Vi ligger vid flytbryggor som tar upp nivåskillnaden på tidvattnet som är ca 3 meter. Skönt att slippa tänka på förtöjningarna.

Helt plötsligt står det 2 tulltjänstemän på kajen och frågar om de får komma ombord. De vill undersöka båten, om vi har tullpliktiga varor ombord, kollar passen, vill se fartygspapper, var båten är byggd, när den är köpt, ägare, var vi bor, vart vi är på väg. Efter 2 timmar kommer det två tullare till och frågar om det varit några andra tullare hos oss idag och när. Ja fan vet vad som tagit åt holländarna, vad är dom rädda för???

Under lunchen, när Christer och jag njuter av en frisk tonfisk-sallad, ser vi en stor segelbåt som skall ta sig ut ur marinan och drar på full back bara några meter från oss, naturligtvis kör han rakt in i sidan på stackars SeaMe, det blev en ordentlig smäll och sprickor i gelcoaten. Föraren av den andra båten hade precis köpt den och växelspaken för fram och back var omvänd mot vad han var van vid, så när han skulle köra full fram belv det back istället, jädrans otur! Vi träffades och bytte identitet och allt det där, sedan tog det bara en timme så ringde en försäkringsagent som ville undersöka skadan. Efter en massa kalkylerande kom han fram till att det skulle kosta 12.000 kr att laga skadan, pengar som försäkringsbolaget sätter in på mitt konto. Tackar, tackar, tror jag lagar skadan själv.


Distans: 35 M/4,7 h, medelfart 7,5 kn

Motortid 6 h

Fm sol +8, em sol +18

Vatten +6,5

Vind fm-em W 4-6 m/st

Pris marina 230 kr inkl el, vatten och dusch


1 kommentar:

 1. Lennart Rundqvist25 april 2010 14:12

  Hej På er !

  Ja det verkat ju gå riktigt bra för er, men ni verkar ha det lika kallt där som här. Vi har i alla fall fått i båtarna igår, men Björn o jag fick avbryta mastnings försöket. Vi hoppas den sydliga iskalla vinden lägger sig mot kvällen, då gör vi ett nytt försök
  Hoppas att ni möter värmen snart och skickar upp en dos hit till den kalla nord.
  Hälsningar
  lennart Rundqvist

  SvaraRadera