fredag 2 juli 2010

Póvoa de Varzim, första hamnen i Portugal


Torsdag 1 juli 2010

Dimman låg tät över Bayona denna morgon, den lättade inte förrän kl 11.30, då lättade även vi. Motorgång i 3 1/2 tim, sedan kom en aning vind 3-5 m/s, snett från akter, då satte vi gennakern och vi fick genast fart. Det blev en avkopplande segling, vinden höll i sig hela dagen och autopiloten skötte sig perfekt. Kl 20.30 kommer vi in i Póvoa de Varzims marina, i Portugal! Tyvärr ful och trist.

Undantaget från att seglingen var helt perfekt är alla dessa vakar som fiskegubbarna sätter ut, kors och tvärs, överallt! Under 9 timmars segling räknade till över 1000 vakar!Helt sanslöst. Det gäller att hålla utkik, man ser dom bara 50 meter innan. Och fisknät i propellern, nä, tror inte det!!!

I Portugal måste man ”klarera” in och visa pass, passagerarlista, båtens registreringsnummer, momskvitto, VHF-tillstånd, skeppsutbildningsbevis, föregående hamn och nästa destination, det tar en stund, men personalen är mycket trevliga och pratar felfri engelska!

Vi hann med en runda i den gamla stadsdelen, som var lite säregen med gamla fallfärdiga hus smyckade med kakelplattor i alla möjliga färger och former på väggarna.

Lunchen bestod av en dubbel ost & skinktoast och en flaska öl, pris: 25 kr!


Distans: 45 M /9 h, medelfart 5,0 kn (Totaldistans 2.017 M)

Fm dimma +17, em sol +25, vatten +17 gr.

Vind NNV 2-5 m/s

Pris marina: 220 kr inkl el, vatten, dusch och internet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar