torsdag 13 maj 2010

Kanalöarna



Onsdag 12 maj 2010

Lämnar Cherbourg kl 8 med destination Guernsey, en av kanal-öarna. När man rundar udden Cap de la Hauge och går mellan franska fastlandet och Alderney, den första av kanal-öarna, får man uppleva en av de starkasta tidströmmarna i världen, kallat Alderney Race, med strömmar upp till 10 knop!

Reeds Nautical Almanac, som vi läser noggrant, rekommenderar att man ska ta racet i början för att undvika de starkaste strömmarna, vilka kan vara farliga. Man märker var racet börjar, vattnet snurrar runt med höga toppiga vågor, och det blir en jädrans fart på båten. Vi seglar i svag vind, 3 m/s, och gör 11 knop!

Efter 7 timmar når vi Guernsey, en liten hamn med massor av lokala båtar som ligger över hela hamnområdet, så det är svårt att se vart man ska ta vägen. Men då möts vi av Harbor Control, en trevlig kille som kör omkring i en liten båt och dirigerar alla gästande båtar. Vi blir anvisade en flytbrygga utanför Viktoria Marina pga vårt djupgående på 2,15 m. Marinas djup är bara är 2 m. Vi får även Tulldeklarations-papper som måste fyllas i.

Efter en stund kommer hamn-killen tillbaka och säger att han en plats i marinan som är 2,1 m djup som vi kan få, vi nappar på erbjudandet och en timme senare går vi över ”sillen” in i marinan.

Kanalöarna tillhör inte England, utan har eget styre. På Guernsey finns regeringen för The Bailiwick of Guernsey, som består av öarna Alderney, Jethou, Herm och Sark, med 55.000 bofasta och över en halv miljon besökare per år.

Vi bestämmer oss för att stanna här minst 3 dagar.


Distans: 50 M/7 h, medelfart 7,1 kn

Fm sol +11, em sol +14, vatten +8,4

Vind fm NO 3-4, em NO 2-3 m/s

Pris marina: 322 kr inkl el, vatten, dusch och internet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar