onsdag 26 maj 2010

Ile de Groix, Port Tudy




Söndag 23 maj 2010

Hade tänkt stanna i Luctudy en extra dag, men värmen var outhärdlig i marinan, över 30 grader och vindstilla. Kl 11 kastade vi loss i strålande solsken och fick lite svalka på havet. Fick en av de bästa seglingarna hittills, lagom 5-6 m/s, inga vågor. Det blev första seglingen i T-shirt och badshorts.

Destinationen var ställd på ön Ile de Groix och staden Port Tudy. Reeds varnade för att det i stort sett alltid var fullt i denna hamn, vilket vi ställde oss tvekande inför eftersom det var så tidigt på säsongen. Kl 5 kryssar vi in i hamnen och möts av 2 hamn-guider som hänvisar till en boj, marinan var fullbelagd!

Ja, en boj är väl ok, men när jag ser att det ligger 5 andra båtar vid den bojen, blev tveksamheten stor. Jag vänder båten och backar in till en annan Jeanneau 42 och lägger mig bredsides. Efter en timme kommer det ännu en båt och förtöjer utanpå oss. Vi är nu 7 båtar som förtöjer vid samma boj. Men detta verkar vara fullt normalt för denna hamn, som mest besöks av fransmän och oftast i små 25-30 fots båtar med 7-11 personer och hundar i varje båt. Vi får uppleva ett skådespel när alla dessa personer skall kliva in i de minsta gummijollar som tillverkats, och ta sig till land, med hundar och allt. Det är knappt att de flyter!

Il de Groix är liten ö som helt lever på turism, verkar vara ett otroligt populärt semestermål för fransmännen, en färja pumpar in 100-tals nya människor varje timma. Första gången färjan tutade 3 korta signaler (betyder, ”jag backar”) med sitt kompressorhorn mitt inne i hamnen, 20 meter från bojarna, fick Christer byta kalsonger!

Allt fler letar sig in till hamnen, och slutligen är vi 51 båtar som ligger på 12 bojar. Nu är vi helt inlåsta. Det skall bli ytterst intressant att se hur detta inferno av båtar ska lösas upp, jag går upp kl 06.00 för att närvara.


Distans: 33 M /6 h, medelfart 5,5 kn

Fm moln +18, em sol +28, vatten +14,5

Vind fm Ö 3-5, em Ö 1-4 m/s

Gratis vid boj

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar